ZO ZORG JE ERVOOR DAT JE BEDRIJF BESCHERMT IS TEGEN PHISHING

In de wereld van gegevensbescherming staan we voor grote uitdagingen, een daarvan is het achterhalen van vertrouwelijke informatie, de term daarvoor is ‘phishing’. Cybercriminelen gebruiken met phishing verschillende methodes om betrouwbare en persoonlijke informatie te verkrijgen, het is een probleem wat het laatste jaar sterk is gegroeid. Via e-mails of andere socialmedia berichten willen criminelen inlog- of bankgegevens achterhalen. Hiermee kunnen ze uw accounts hacken of een virus versturen.

Phishing is niet alleen gericht op het individu, ook bedrijven kunnen getroffen worden. Om te voorkomen dat je ten prooi valt aan een dergelijke misleiding is het verstandig werknemers goed in te lichten over de methode en gevaren van phishing. Waar je vroeger nog makkelijk een phishing mail of bericht kon herkennen aan verkeerde logo’s en kromme zinnen, zijn het nu perfect uitgevoerde bedrijfsemails zonder fouten.

Hoe kan je phishing herkennen?

De meest populaire manier om phishing in te zetten is via e-mail. Criminelen maken een exacte kopie van een e-mail waarin je gevraagd wordt je wachtwoord te resetten van een bekende webshop. Via een link kom je op een nagemaakte webpagina waar je een nieuw wachtwoord invoert, vanaf dat moment ligt jouw gebruikersnaam en wachtwoord bij de  criminelen. Aan de volgende factoren kan je een phishing mail herkennen:

  • Een onduidelijk of vaag e-mailadres als afzender
  • Foutief taalgebruik en/of spelfouten
  • De vraag naar persoonlijke gegevens die niet nodig zijn
  • De vraag om op bepaalde links te klikken

Één mail kan het begin zijn van een grootschalige aanval op jouw bedrijf waarin persoonsgegevens of belangrijke documenten gestolen worden. Er is een grote kans dat je dit als bedrijf niet direct door hebt. Maar ook via WhatsApp en telefonisch worden er pogingen gedaan om achter belangrijke gegevens te komen. Zorg daarom altijd voor de juiste veiligheid kopieën van bedrijfsinformatie.

Lees ook: Vijf tips voor een goede back-up strategie voor jouw bedrijfsdata

 Jouw bedrijf beschermen tegen phishing

Wil je het risico van cybercrime verzekeren dan stellen verzekeraars strikte eisen aan jouw ICT-omgeving. Het laatste wat je wil als bedrijf, is dat belangrijke gegevens gestolen worden. Daarom moet alles veilig achter firewalls zitten en medewerkers getraind zijn in het herkennen van fraude e-mails. Maar hoe pak je dat aan?

  1. Zorg voor goede beveiliging

Net als sloten op de deur, moeten er sloten op jouw bedrijfsgegevens. Kies voor een goede spamfilter, virusscanner, firewall, een wachtwoordmanager en een beleid voor privégebruik van bedrijfsapparaten om mee te beginnen. Met deze eerste stappen kan je phishing pogingen  voor zijn, maar je bent er nog niet.

  1. Neem een IT-specialist in handen

Het is een vrij grote en soms uitdagende klus om op de juiste manier gegevens te beveiligen. Daarom is het handig om een IT-specialist in handen te nemen die alle beveiligingssystemen up-to-date houdt en onregelmatigheden kan waarnemen. Zo kan er direct actie ondernomen worden als er een cybercrimineel toeslaat.

  1. Maak werknemers bewust van de gevaren

Veel werknemers zijn waarschijnlijk niet genoeg bewust van het feit dat door phishing belangrijke gegevens gestolen kunnen worden. Daarom is het altijd belangrijk dat ze phishing kunnen herkennen. Laat werknemers bij twijfelgevallen altijd een melding maken en neem contact op met een IT-specialist. Laat testen uitvoeren om te kijken of uw organisatie zich voldoende bewust is van de mogelijke aanvallen.

Wil je graag meer weten over dit onderwerp of advies over welke beveiligingsmethode het beste past bij jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.